Preview

De procesregisseur - Handboek voor procesregie

De maatschappelijke opgaven stapelen zich op, maar echte vooruitgang blijft vaak uit. Samenwerking is essentieel – en complex. In ‘De procesregisseur’ geven Leon van Hoof en Hans-Peter Westerbeek een praktisch kompas voor professionals die daarin het verschil willen maken. In hun preview leggen zij uit hoe.

Leon van Hoof | 4 juli 2025 | 2-3 minuten leestijd

De procesregisseur biedt professionals een helder en praktijkgericht kompas voor het effectief begeleiden van complexe maatschappelijke opgaven met vaak versnipperde belangen.

We leven in een tijd waarin polarisatie zichtbaar is en partijen met uiteenlopende belangen er een door  social media versterkte ‘eigen waarheid’ op na kunnen houden. Opgaven zoals de energietransitie, de woningbouw, sociale zekerheid en duurzame voedselvoorziening komen zeer moeizaam vooruit. Constructief en effectief samenwerken is essentieel om innovatieve oplossingen te zoeken en te vinden. Geen enkele organisatie heeft dé sleutel tot succes als enige op zak om de juiste beweging te creëren in complexe vraagstukken. De procesregisseur speelt een belangrijke rol om de juiste mensen en partijen in beweging te krijgen en tot het gewenste doel of resultaat te brengen.

De kunst van het schakelen

Stel je voor dat je op een zeilboot zit, omringd door de geulen van het Wad en diverse zandbanken. Je hebt een vage stip op de horizon waar je naartoe wilt, maar wat je daar zult aantreffen en hoe je daar komt, is niet precies bekend, maar eerder een kwestie van stuurmanskunst. Wadzeilen vraagt om een berekenende koers, goed gebruik van het roer, het vermogen om de wind te lezen, de golven te trotseren en de juiste beslissingen te nemen over de aanpak. Net zoals een wadzeiler moet anticiperen op veranderende omstandigheden, moet een procesregisseur kunnen schakelen tussen verschillende aanpakken, instrumenten en technieken om een opgave succesvol tot een goed einde te brengen.

In ons boek De procesregisseur lees je alles over de instrumentenkoffer van een procesregisseur. We leggen stap voor stap uit hoe je de juiste aanpak kunt kiezen, hoe je start, hoe je het proces in herkenbare stappen behapbaar kunt maken, hoe je om kunt gaan met de uiteenlopende belangen en hoe je voor iedere samenwerking de juiste vorm kan kiezen. Een goed begin is het halve werk, zeker bij samenwerking met veel partijen. Het handboek is gebaseerd op ruim twee decennia ervaring in succesvol toepassen van procesinstrumenten.

Een handboek vraagt om toepassing

De procesregisseur is een uitnodiging om procesopgaven te herkennen en ze procesmatig aan te pakken. Juist door toepassing zul je ontdekken hoe nuttig procesregie kan zijn in je werk. Betere procesregisseurs kunnen immers een belangrijke bijdrage leveren aan een betere toekomst.

Over Leon van Hoof

Leon van Hoof studeerde planologie in Nijmegen en specialiseerde zich in stadsvernieuwing. Hij werkte als bewonersadviseur, consulent voor de LOBH en als gebiedsontwikkelaar bij de gemeenten Nijmegen en Rotterdam. Door zijn interesse in procesregie sloot Leon zich in 2002 aan bij P2. Als P2’er leidde hij grote gebiedsopgaven voor diverse gemeenten, provincies en ministeries. 

Over Hans-Peter Westerbeek

Hans-Peter Westerbeek studeerde milieukunde in Deventer. Hij werkte aan diverse natuur- en milieu-opgaven voor onder meer ministeries, Vogelbescherming, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. In 2015 sloot Hans-Peter zich aan bij P2, waar hij zich verder specialiseerde in planmatig werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Leon van Hoof, Hans-Peter Westerbeek
De procesregisseur

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden